Afgelopen november was Uitgeverij Fysio Educatief aanwezig op Hét Congres, dé onderwijsbijeenkomst voor leerkrachten, schoolleiders en beleidsmakers in het Speciaal Onderwijs.
Enkele auteurs van Fysio Educatief hebben op Papendal twee workshops kunnen geven waarvoor zeer veel belangstelling en enthousiasme was.
De ergotherapeuten Charlotte Crum en Marieke Vosveld ontwikkelden in de afgelopen jaren eigen opdrachtkaarten om het dagelijks bewegen in de klas te stimuleren. Deze kaarten zijn opgenomen in de rode kaartenset van De Klas Beweegt!
Tijdens de workshop op Het Congres vertelden ze meer over de achtergrond van het dagelijks bewegen in de klas en kon Marij Schoonhoven, één van de leerkrachten die er dagelijks mee werkt, vertellen over haar ervaringen. Haar enthousiasme was aanstekelijk: de kinderen hebben plezier in bewegen, ze kunnen ná een oefening weer geconcentreerd aan het werk, de samenwerking tussen de kinderen verbeterde en ook kinderen die eerst niet durfden gingen gaandeweg met plezier meedoen aan de activiteiten.
Tijdens de workshop werd een digitale versie van het totale programma gelanceerd onder de titel: ‘de beweegkiezer’.
Astrid Cornelissen en Moniek Romme zijn bewegingsagogen bij zorgaanbieder Cello. Zij ontwikkelden De Kracht Van Eenvoud: allerlei oefeningen waarmee mensen met EMB actief betrokken worden bij dagelijkse beweging.
Astrid, Moniek en Elise Sijthoff van Uitgeverij Fysio Educatief gaven een workshop over een programma waarmee ook het dagelijks bewegen van mensen/kinderen met EMB te stimuleren is. Astrid en Moniek ontwikkelden in de afgelopen jaren allerlei oefeningen waarmee mensen met ernstig meervoudige beperkingen actief te betrekken zijn bij het dagelijks bewegen. Dit programma kreeg de naam De Kracht van Eenvoud en is ontwikkeld door Cello, zorgaanbieder in de gehandicaptenzorg. Dit voorjaar ontstond het idee om al deze beweegactiviteiten uit te geven volgens de principes van De Klas Beweegt. Namelijk, op losse kaarten die praktisch en eenvoudig zijn in het gebruik door leerkrachten, zorgverleners, ouders.
Op Het Congres werden de eerste resultaten van dit ontwikkeltraject gepresenteerd.
De bedoeling is dat in het voorjaar van 2014 een aantal ‘proeftuinen’ de nieuwe materialen gaan uitproberen. Met als doel om rond de zomermaanden alles klaar te hebben voor bredere verspreiding.